HOŞGELDİNİZ

--------------------------
 
AnasayfaAnasayfa  SSSSSS  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

Paylaş | 
 

 Bios - Hataları ve Muhtemel Çözüm Yolları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
vincenty15
Admin
Admin
avatar

Mesaj Sayısı : 351
Kayıt tarihi : 02/06/08
Yaş : 22
Nerden : ANKARA

MesajKonu: Bios - Hataları ve Muhtemel Çözüm Yolları   Salı Tem. 08, 2008 4:38 am

1-) A) CMOS CHECK SOME ERROR ?
B ) LOW BATTERY FAİLLER ?

CEVAP : A) Setup pili zayıflamış ve bitmiştir. Yenisi takılmalı ve sürücü A ve sürücü C ayarları dedect yapılarak F10 save yapılarak işlem bitirilir.

2-) A) FLOPY DİSK FAİLLER ( 40 ) ?
B) FLOPY DİSK FAİLLER ( 03) ?

CEVAP : A) ELEKTRİK KABLOSU TAKILMAMIŞ OLABİLİR. Data kablosu ters takılmış olabilir. On board ise makina setuptan iptal edilmiştir. İptal söz konusu ise setuptan ENABLE durumuna getirilşir. Ayrıca yukarıdaki mesajlar geldiğinde FDD arızalı olabilir.
B ) Setuptan DISABLE yapılmıştır. ( Setup bölümünde anlatılacaktır. )

3-) POWER SUPLEY FANI 1-2 DAKİKA ÇALIŞIP DURUYOR ?

CEVAP : 1-) Boart üzerinde kısa devre var olabilir.
2-) Ekran kartı arızalı olabilir.
3-) HDD yi başka bir makinada çaliştiriniz.
4-) Yukarıdakilerden sonuç alınamazsa Makinenin elektriğini kesiniz. Power sapley boart elektrik kablosunu çıkarıp bütün kartları çıkarınız 5-6 dakika bekleyiniz. ( Power sapley üzerindeki elektriği 0 la tekrar ve makine çalışacaktıri. )

4-) POWER SAPLEYDEN SES GELİYOR FAKAT BİLGİSAYAR CALIŞMIYOR ?

CEVAP : Power sapley fan arızalıdır. Yenisi takılmalıdır. Değiştirilmediği taktirde power sapley ısınır ve fazla enerji torak üzerine atamaz ve power sapley yanabilir. Makinede kısa devre oluşabilir.

5-) INSERT SİSTEM DISK ERROR ?

CEVAP : C sürücüsünün sistem arızalanmıştır. A:/SYS C: ( enter. Sistem aktarıldı ) İşlemyapılarak yeni sistem transfer edilmeli ve bilgisayar kapatılıp açılmalıdır.
6-) INSERT SİSTEM DİSK BOOT FAİLLER ?

CEVAP : Makinenin BOOT bozulmuştur.
1-) A dan açılmalı , system aktarılmalıdır.
2-) Fdisk/MBR yapılmalıdır.
3-) Disk sağlam ise ( C sürücüsü ) yardımcı programlar çalıştırılmalıdır. NDD gibi.
4-) Sonuç alınamazsa F disk yapılmalı ve format atılmalıdır.

7-) HDD FAİLLER 80 ?

CEVAP : 1-) Data kablosu ters takılmış olabilir.
2-) Kablo çıkmış olabilir.
3-) Jumper. Siwiç : diski farklı tanımlatılmış olabilir. ( 2 disk gibi )
4-) setuptan doğru tanımlanmamış olbilir.

8 -) MOUSE EKRANDA KUM SAATİ GELİYOR ÇALIŞMIYOR ?

CEVAP : 1-) Mouse doğru tanımlanmamıştır. ( Doğru tanıtılıp driveri yüklenecek ve kullandığınız mouse tanımlayınız .)
2-) Board üzerinde COM 1COM2 kablosu çıkmış olabilir.
3-) Stuptan dısable ( kapatılmış olabilir ) yapılmış oabilşir.
4-) COM 1 COM 2 kablosu arızalı olabilir.
5-) IRQ çakışması olabilir. Çakışma var ise IRQ adreslerine bakılarak adresleri değiştirilmelidir. ( Kaynaklar menüsünden )
6-) COM 2içinde aynı işlem geçerlidir. COM1=2F8 gibi COM2= 3F S gibi bu adresler istenirse IRQ adreslerden değiştirilebilir.

9-) BİOS BİLGİLERİNDE SERİAL(s) VE PARALEL(s) ADRESLERİ NONE OLARAK GÖRÜNÜYORSA ?

CEVAP : Setuptan serial ve paralel adresleri kapatılmıştır. Açıldığında adresler görüleçektir.

10-) MAKİNENİN HER ŞEYİ NORMAL ÇALIŞIYOR FAKAT GÖRÜNTÜ GELMİYOR ?

CEVAP : 1-) Makinede kısa devre olabilir. Çözmek için ekran kartını çıkartınız ve takınız.
2-) Ekran kartı arızalı olabilir.
3-) topraklamada bir sorun olabilir. ( toprakta+ 0.5 volt olmalıdır )
4-) Ekran kablosunun da sorun olabilir. Kablo ters takılmaya zorlanmış ve kablo içindeki uçlar kısa devre yapmış olabilir.
5-) POWER sapley voltajını ölç 12v-+5v durumlarını görmek zorundasınız. Görülmüyorsa power sapley arızalanmıştır.

11-) 3KISA BEEP SES VERİP GÖRÜNTÜ YOK İSE ?

CEVAP : 1-) Ekran kartı çıkmış olabilir.
2-) Ekran kartını slot yuvasına iyice yerleştir .
3-) Ekran kartında arıza olabilir.

12-) 8 VEYA 3 BEEP SES VERİYORSA ?

CEVAP : 1-) Ramler takılmamış olabilir.
2-) Ramler uyumsuz olabilir. ( 70 ns -60 ns ) aynı olmasına dikkat edilmelidir. Windows içinde güvenli çalışmak için .
3-) Ramler ters takılmaya zorlanmiş olunabilir.
4-) Ram banklarında kısa devre oluşturulmuş olabilir.
5-) Bu durum var ise görüntü alınmaya bilir .Kısa devre ortadan kaldırılarak makine çalışabilir.
6-) 486 tabanlı makinelerde paridesiz ( düz ) ram takılmalı ( edo ram çalışmaz )
7-) Pentiummakinelerde ise düz ram da çalışır edo ram de. Güvenli çalışmak içinde EDORAM tercıh edilmelidir.

21-) SCSI HDD LERDE UNİX ORTAMINI DA ÇALIŞTIRILACAK İSE SCSI FORMAT ATILARAK SİSTEM HAZIRLANMALIDIR.

22-) BİR ADET IDE HDD, BİR ADET SCSI HDD İKİSİ BİRDEN ÇALIŞTIRILACAK İSE NE YAPMALIDIR ?

CEVAP : 1-) Önce IDE HDD tanımlanır C sürücüsü, Aynı zamanda jumperi C olarak ayarlanır.
2-) Sonra SCSI HDD D sürücüsü olarak gösterilir.

23-) SCSI BACKUP ÜNİTESİ, SCSI CD SÜRÜCÜSÜ VE SCSI HDD HEPSİ BİRDEN TANITILACAK İSE NASİL YOL İZLENMELİDİR?

CEVAP : 1-) HDDjumper konfigrasyonu C tanımlanmalıdır.
2-) Backup jumper konfigrasyonu tanımlanmalıdır.
3-) CD sürücü jumper konfigrasyonu tanımlanır.

24-) PASWORD SETUP BİLİNMİYORSA?

CEVAP : SETUP pili kısa devre yaparak açılabilir. SETUP pili çıkartılabilir. SETUP bilgileri unutturularak pasword kırılabilir. ( Daha önceki değisiklikler silindiği için makine açmayabilir.) HDD tekrar tanımlanmalı ve değişiklikler kaydedılerek işlem devam attirilmelidir.

25-) SESLİ HATA MESAJLARI :

CEVAP :

İŞARET ANLAMI

SES YOK ELEKTRİKYOK
SÜREKLİ SES GÜÇ KAYNAĞI ARIZALI
BİR ÇOK KISA BİP SESİ ANA KART ARIZALI
1 UZUN RAM ARIZALI
1 UZUN 1 KISA ARIZALI ANA KART VEYA ROM-BASIC
1 UZUN 2 KISA VİDEO KARTARIZASI VEYA DIP ANAHTARI
( xt )
1 UZUN 3 KISA VEGA KARTI ARIZALI
2 UZUN 1 KISA MONİTÖR BAGDAŞTIRICISININ
SENKRONİZASYONU
2 KISA EŞLIK ( PARITY ) HATASI ( HATALI BELLEK
SAGLAMA .) TOPLAMI
3 KISA BELLEĞİN İLK 64K SINDA HATA
4 KISA SÜRE ÖLÇER ( TİMER ) VEYA SAYICA
( COUNTER ) ARIZALI
5 KISA İŞLEMCIHATASI VEYA VİDEO RAM
6 KISA KLAVYEİŞLEMCISINDE HATA
7 KISA SANAL ( VİRTUAL ) İŞLEMCİ KİPİ AYARLI
(AT )
8 KISA VİDEO RAM a HATALI YAZMA
9 KISA HATALI ROM BIOS SAĞLAMA TOPLAMALI

26-) BIOS VE SETUP İŞLEMLERİ

RAM PCI/ISA BIOS
CMOS SETUP UTILITY
AWARD SOFTWARE,INC

STANDART CMOS SETUP PASSWRD SETTİNG
** BIOS FEATURES SETUP ** IDE HDD AUTO DETECTION
CHIPSET FEATURES SETUP SAVE & EXIT SETUP
POWER MANAGEMENT SETUP EWIT WITHOUT SEWİNG
PCI CONFIGURATION SETUP
** LOAD BIOS DEFAULTS
** LOAD SETUP DEFAULTS


** BIOS FEATURES SETUP :

VİRÜS WARNİNG : BOOT sektör virüslerine karşı sabit diski korur. Bu secenek sabit diskin boot sektörüne herhangibir kayıt yapılmasına izin vermez. ENABLE olnası önerilir.

CPU INTERNAL CAHCHE : Bu seçenek yardımıyla ,mikroişlemcinin dahili önbelleğinin kulanılıp/kullanılmayacığına karar verilir. Bu seçenek ENABLE olmalıdır.

EXTERNAL CACHE : Ana kart üzerinde bulunan harici ön belleği kullanıma açar yada kapatır. Bu seçenek ENABLE olmalıdır.

BOOT SEGUANCE : Sistem açılışında önçelik sırasının hangi sürücüde olacağını belirler. A,C; Açılış önceligi A sürücüsüne verildi. Bir açılş disketi takılı ise sistem A sürücüsünde açacaktır. C,A; Açılış önceliği C sürücüsünden açacaktır. A,C seçeneği önerilir.

SWAP FLOPPY DRİVE: Bu seçenek ENABLE olmalıdır.

BOOT UP FLOPPY SEEK : Bu secenek DISABLE olmalıdır ki sistem testi daha az zamanda olacaktır. Hem disket sürücüsünden motor sesi duyulmamış olur.

QUİK POWER ON SELF TEST : ENABLE olmalıdır.

BOOT UP NUMLOCK STATUS : Sistem acılısında sayısal tuşların çalışması istendiğinde bu seçenek ON olmalıdır. İstenmiyorsa OFF seçilir.

BOOT UP SYSTEM SPEED : Sistem açılışının hızlı olması ayarlar HİGH olmalıdır.

VİDEO ROM SHADROW : ENABLE olmallıdır.

** LOAD SETUP DEFAULT: Bu seçanek setup değerlerini ilk hale getirir. Genellikle , setup ayarlarıyla içinde çıkılmayacak kadar oynandıgı durumlarda kullanılır.

LOAD SETUP DEFAULT ( Y/N ) ? Y

** IDD HDD AUT O DEDECTİON : Sisteme baglanan IDD had DİSK değerlerinin otomatik olarak BIOS tarafından yazılması sağlanır.

27-) BIOS HATA MESAJLARI ?

CEVAP : BIOS bir sorunla karşilaştigi zaman kullaniciya bunu duzeltmesi gerektiginde söyleyecektir. Bunu ya beep sesiyle yada ekranda bir hata mesajiyla gösterecektir. Mesajin altinda ise devam et ya da hatayi göz ardi et anlamina gelen PREESS FI TO CONTINIUE mesaji görüntülenecektir. hatayi düzeltmek için DEL tuşuna basip BIOS a girmenizi isteyecektir.

TEK UZUN İKİ KISA : Bıosun video dan aldığı bilgileri ekranayansıtamadığını gösterir. Grafikkartını degiştirin.
Ana kart ile grafik kartı arasında bir uyum sorunu olabilir.

TEK KISA ( REFRESH FAİLURE ) Ana kart üzerinede bulunan bellek tazeleme devresinde sorun var.

CMOS BATTERY HAS FAİLED : CMOS pilinin ömrü azalmıştır. Yenisiyle değiştirilmelidir .

CMOS BATTER HAS FAİLED : CMOS un bozulduğunu gösterir. Bu hatayı pilin zayıflamasında da verebilir. Pili kontrol edin gerekirse değistirin.

DİSK BOOT FAİLURE,INSERT SYSTEM DİSTK AND PRESS ENTER : Bu hata sabit diski olmayan bir bilgisayarda ise A sürücüsünü bir sistem disketi takıp "ENTER " tuşuna basın.

DİSKETTE RDİVERS OR TYPES MİSMATCH ERROR-RUN SETUP : Sisteme bağlı olan disket sürücü CMOS ta tanımlı olandan farklıdır. Setup a girip sürücünün tipini dogru olarak tanımlayın.

KEYBOARD ERROR OR NO KEYBOARD PRESENT : Klavyeyi görmüyor. Klavyenin dogru olarak baglandıgını ve açılrkenbir tuşa sürekli basılmadığından emin olun.

C: DRİVE ERROR/ D: DRİVE ERROR : Sabit diski görmüyor.Sabit diski kablo baglantılarını ve ara birimini gözden geçin. Gerekirsebaşka bir arabirim ve sabit disk kablosu ile deneyin .Sabit disk üzerindeki jımper ayarlarını kontrol edin. Eğer sabit dikte sorun yoksa ana kartı değişmeniz gerekebilir.

FDD CONTROLLER FAİLURE : Disket sürücü kontrol devresinde yani IDE kontrolcüsünde poroblem olabilir. Yada disket sürücüsünde bir problem vardır. Başka bir bilgisayarda deneyin.

KEYBOARD IS LOCKETâ?¦UNLOCK II :Klavye kullanma kapalı durumda. Bilgi sayar ön panelinde bulunan KEYLOCK anahtarını açık duruma getirin.

KB/INTERFACE ERROR : Klavye bozuk ya da ana kart üzerindeki klavye BIOS unda problem var. Başka bir klavye deneyin.

C: DİRİVE FAİLURE / D: DİRİVE FAİLURE : Sabit disk bir problem oalbilir gözden geçirin. Kablo bağlantısı hatalı olabilir.

CACHE MEMORYBAD, DO NOT ENABLE CACHE : Ana kart takılı ön bellek bozulmuş yada anakartlar uyumlu değildir. Ön

CMOS TİME & DATE NOT SET : CMOS ta tarih ve zaman değerleri ayarlı değil. Yada değişmiş .

CMOS BATTERY STATE LOW: CMOS pili bitmiş yada kisa devre olmuştur. Ana kartin tutan vidalari gözden geçirin .Gerekirse pili degiştirin.

CMOS MEMORY SİZE MİSMATCH: Sisteme yeni bellek eklenmiş. Yada sistemden bellek çıkarılmış. CMOS setupa girip kaydederek cıkın.

INVALİD BOOD DİSKETTE : A sürücüsüne takılı disket açılış disketi değil. Içinde işletim sistemine sit,açılış dosyaları bulunan bir disket takın yada bu diskete sistem transferi yapın.

2 PC LERDEKİ KABLOLARIN ORTAK RENK DEĞERLERİ NELERDİR ?

CEVAP :
KIRMIZI +5VDC POWERGOOD: Güç kaynagından gelen
SİYAH TOPRAK/ŞASE voltajın iyi oldugunu gösteren sinyal. Güç
SARI +12VDC kaynagından gelen kabloların, sabit disk,
MAVİ -12VDC disket sürücü ve panele baglanması gerekir.
BEYAZ - 5VDC
TURUNCU POWERGOOD

_________________
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://dotatr.turkforumpro.com
 
Bios - Hataları ve Muhtemel Çözüm Yolları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
HOŞGELDİNİZ :: Information Technology’s :: Windows-
Buraya geçin: